KANUNSUZ TOPRAKLAR DİZİ İNCELEMESİ

Dizinin henüz iki bölümü yayınlandı ben de annemden dolayı dizinin iki bölümünü izledim.

Annem böyle dönem işlerini seviyor. Tabi drama varsa işin içinde kesinlikle Türk halkı da burada oluyor.

Dizinin izlenmeme olasılığı neredeyse yok gibi. Ağa var ezilen işçiler var yetmez ama güzel burnu havada gösterilen kadınlar var hatta ve hatta eşkiyalar var.

Hoaydoo bu dizinin tutmaması mümkün mü? Mümkün tabi ki ama çok düşük yani dizinin devam etmeme olasılığı.

Gelelim diziye ve konusuna şimdi.

Dizi maden işçilerini çalıştıran ve onları ezmek isteyen -serbest piyasa koşullarından haberdar olmayan liberal ekonominin nimetlerinden faydalanmak yerine işçisini ezerek tekelleşip kendine mecbur etmeye çalışan bir- patron’un hikayesini anlatıyor. Yanında tabi araya ketçap mayonez gibi sıkıştırılmış bir aşk ve acı hikayeler silsilesi var.

Patron’un üç kızı var birisi sadece evlenmekle kafayı bozmuş durumda. Birisi daha şehirli modern bir insan canlısı kitap okuyor sınıf bilinci var ezilenleri savunuyor ve evlilikle pek bir işi yok. Tabi ki aralarında diziyi izlettirecek aşk sosunu sıkacak abla -esra bilgiç oynuyor-.

Diğer tarafta fakir ama annesi yüzünden gururunu bi tık ayaklar altına almak zorunda kalan madenci genç. Aynı zamanda bu madenci gencin tüm kardeşleri ve babası aynı madende çalışıyor bu gençte tüm işçilerin şefi gibi patronla müdürle muhattap olan işçilerin haklarının iyileştirilmesini isteyen taraf.

Yani bir insanları savunma yanı uzunca boylu esmer yağız bir delikanlı -ceylan ertem nerelerdesin- var. Fakir olmasından ezilen taraf olmasından dolayı aşk sosunu sıkacak ablayla aşk yaşayacak karakter.

Madenci genç olan davut aşk sosu sıkacak abla olan gülfem’in babasıyla ters düşüyor. Maaş arttırma isteğiyle. Lakin gülfem’in babası hadi koçum yaylan diyor. Gece madene indiklerinde madene su sızıyor davut görevliye haber veriyor o da gidip gülfem’in babasına soruyor çıksınlar mı madenden diye o da hadi aslanım hadi ne madenden çıkması diyip insanları madende ölmeye gönderiyor.

Davut’un babası ölüyor bu kazada davut bundan dolayı kin tutuyor gülfem’in babasına. Yanında sandığı haklarını savunduğu arkadaşları hemen davut’un yanından kayboluyor. Davut intikam diyor dikine dikine gidiyor lakin kardeşi hasta oluyor. Acil doktora gitmesi gerekiyor araba lazım patronda var. Gidip arabayı istiyor patron ense tıraşını göreyim diyor. Davut’un kardeşi de ölüyor maalesef. Davut gidip patronunu vuruyor. Gülfem görüyor ama vurmadı diyor sonra davut gülfem’in hayatını kurtarıyor bir sıcak temas bir ilişki başlangıcı oluyor burası diyebiliriz.

Açıkçası benlik bir dizi değil ama türk halkının seveceği bir iş diye düşünüyorum.

Dönemi yansıtması açısından şarkılar danslar tarzlar giyim kuşam ve konuşmalar gerçekten başarılı. Maden sahneleri de muhtemelen bir plato içerisinde çekildi ama bayağı gerçekçiydi. Lakin vals falan yapmak maksadıyla devalı gençleri ali babacan’ı ve sağ partileri üzebilirler bilgileri olsun ağlayarak günlüklerine yazsınlar demek bir tercih tabi ama diyebilirler mi bilemiyorum.

Yorum bırakın